Eiríkur rauði

Erik den Rødes tapet…

Kapitler…

af | aug 8, 2020

1 : Thorvald Arvaldsson af Øksne-Torer slægten har netop begravet sin afdøde kone og sejler mod Island med sønnen Erik ca. år 967 Erik er født i år 952 og han er ca. 15 år

 

 

2: Thorvald bosætter sig med Erik på Drangar i et område i det nordlige Island efter en hård tur over Nordsøen.

 

 

3: Efter Thorvalds død: Erik den Røde bosætter sig på Eriksfjord, Island vestkyst og gifter sig med Tjodhild og får sønnen Leif i 975.

Hendes Far var en velhavende bonde, så hun var et godt parti.

 

 

4: Da Leif er 8 år bliver han sendt på uddannelse hos en tysk slave og fosterfader kaldet Thysker i 4 år. Han lærer at læse og skrive runer, tale irsk og russisk. Han lærer sagaerne, bliver en dygtig handelsmand og en dygtig kriger.

 

 

 

4a: Erik den røde kommer i klammeri med en ven om nogle højsædestøtter, som denne havde lån af Erik og ikke vil levere tilbage. Erik tager dem med magt og dræber vennens to sønner, da de vil forsvare støtterne og hjemmet.

 

 

5: Erik den Røde tager sønnen Leif med til sagens afgørelse på tinge. Her bliver Erik dømt fredløs i 3 år for drabene og vold mod naboer.

 

 

6: Erik flygter vestpå med familie og slaver og finder et frodigt land. Et Grønland, der er lunere end i dag. God mulighed for græsning til dyrene, masser af fisk, rensdyr, bjørne og fugle. Han bosætter sig og opretter vesterbygden Brattahlid. Han kaldte det nye land for Grønland for at lokke flere bosættere til. Flere familier følger da også efter. Ikke alle når frem over det frådende hav.

 

 

7: Leif bliver sendt på handelsrejse til Skotland og derefter til Kong Olav j Norge. Her skulle han forsøge at genoprette Thorvald ære hos kongen. Han havde mange flotte gaver med. Kong Olav lod Leif og alle hans mænd kristne. På vej til Skotland kommer Leif ind i et uvejr og lander på Hebriderne. Her møder han en smuk ung kvinde, som han forelsker sig i. De aftaler, at hun skal komme til Grønland.

 

7a: Leif hjembringer en præst til Grønland med besked fra Kong Olav om at kristne Grønland og samtidig betale skat til Norge. Erik er absolut ikke glad for Olavs påbud. I sin kvide påkalder han sig sine guder og foretager rituel ofring.

Leifs kone og søn kommer fra Hebriderne.

 

 

8: Erik den Røde vil ikke døbes, men Tjodhild — hans kone (Leifs mor) — blev døbt og hun overtalte Erik til at opføre en kirke på Brattahlid. I nogle sagaer er det nævnt, at det var betingelsen for at få adgang til ægtesengen igen.

 

 

9: Efter en tid organiserer Erik en ekspedition, som skal drage vestpå for at finde det uudforskede land, som en gæstende viking har set, men ikke været i land på. Erik vil også underlægge sig dette område ligesom han har gjort med Grønland. På vej til den pakkede, rejseklare båd snubler Erik og falder af sin hest Derefter beslutter han, at det er Leif der skal drage af sted vestpå.

 

 

10: Leif tager af sted med bror og søster og en 34 mand stor besætning. Han finder en stenbedækket strand, som han døber Helluland. I dag kendt som Baffinland. De fortsætter sydover langs kysten. De ser land dækket af græs og Leif kalder det Markland. De fortsætter gennem en kanal og lægger til i en lavvandet bugt. De finder masser af laks, frodige enge dækket af tykt græs og bag dem tætte skove. Leif bosætter sig en tid på New Foundland (Lance of Meadows). Han bygger huse og lever der. En dag savner de Thyrker (hans gamle læremester). De finder ham beruset. Han har fundet vindruer, som han kender fra sit hjemland. Vinland er fundet. 11 : Erik sejler hjemad efter et stykke tid (han har formentlig træ med hjem til det træfattige Grønland) Han redder nogle skibbrudne på et skær og får derfor tilnavnet “den lykkelige” eller “den heldige”. Erik den Røde døde år 1010 og Leif den Lykkelige døde i år 1020.

 

Erik Den Røde- Bayeuxgruppen – Copyright 2020 ©